tangoharmoni

Tangoharmoni … vad betyder det ?
av Peter Buchar

Många av oss har fått lära sig att tro på att ju mer vi gör, desto bättre är vi. Ju bättre vi är, ju bättre ”vi gör det”, desto bättre blir resultatet.
Men i tangons värld är detta inte nödvändigtvis en sanning. Här är det faktiskt ibland precis tvärtom. Vi lär oss sakta ner, att göra mindre.
Att tänka kvalite istället för kvantitet.

2214DFE3-0D2F-45C1-ACA6-E1600FD56C80
 ”tangoharmony”, oljemålning av Peter Buchar

I tangon rör vi oss .. dansar vi ….. ETT STEG I TAGET.
Vi tänker kvalitet, vi försöker fokusera på kvalitet, i varje steg !
Varje steg utförs så att det känns så angenämt som möjligt, med uppmärksamhet på de egna sinnena, på musiken, på vår partner självklart … och på resten av tangogolvet, så att vi samtidigt också ”dansar med de andra paren”.

Många gånger har jag hört mina lärare i Qigong och Taichi upprepa som en viktig del av sin undervisning;
” …upplevelsen av rörelsen är egentligen viktigare än att jag utför den korrekt”.
Jag har genom åren försökt färga mitt liv, min skidåkning, och min tango … och min egna undervisning, med dessa attityder, eftersom jag tycker mycket om dom, och dessutom ofta funnit dessa attityder  väldigt belönande.

74784147_586925822056798_2421225106597478400_n

Om jag först skapar frid och harmoni inom mig själv, så kommer min partner att få dela denna harmoni, hon kommer att känna den!

Så vi tränar oss i att skapa stillhet inombords. Med hjälp av diverse övningar lånade från Österlandet utvecklar vi lyssnandet på kroppen, vår kroppsmedvetenhet.
Vi utvecklar förmågan att njuta fullt ut av steget, av själva upplevelsen av steget, av musiken, av omfamningen och av mötet med den vi dansar med just då.
Det lönar sig att vara uppmärksam på ”hur tanken går”. Värderande och bedömande tankar kan förstöra den inre harmonin katastrofalt snabbt, och jag måste räkna med att min partner känner detta.

Personligen vill jag gärna tro att en viktig nyckel ÄR att hålla kontakt med mina egna sinnen och med min andning. Och ju mer jag kan och vill, njuta av dessa, och av min kropp i rörelse, desto mera levande kommer jag att vara.

Men om jag istället kämpar med tekniken, kanske oftast tänker på att jag vill lära mer och mer och mer … så riskerar jag att min inre disharmoni tar över och bidrar till att skapa en tango som kanske inte alls är så skön. Om jag istället kan sakta ner, och acceptera min tango just nu …. ”precis just nu dansar jag så här, och det är ok”.
Om jag fokuserar på musiken, på att vara närvarande, uppmärksam och omsorgsfull …. då ökar chanserna markant för att min tango ska vara behaglig både för mig själv och min partner.

Bortom tanken och värderandet av min prestation finns en ansträngningslöshet gömd. Den kallas ofta ”FLOW”. Vi brukar uttrycka den i ord, som om att flow är något som ”bara händer”, som av sig självt …. MEN det har visat sig att med fokus, nyfikenhet och disciplin kan vi lära oss att skapa flow närhelst vi önskar !

Ett steg i taget, i närvaro, med högsta möjliga kvalite …. lyssnande inåt …. vem är jag, just nu ? Om jag vill så kan jag fråga mig; ” delar jag just nu min harmoni eller min disharmoni med personen jag famnar ? ”

Buchar-evening romance
”evening romance” , oljemålning av Peter Buchar

Se flera bilder på www.peterbuchar.com