tangoharmoni

Tangoharmoni … vad betyder det ?
av Peter Buchar

Många av oss har fått lära sig att tro på att ju mer vi gör, desto bättre är vi. Ju bättre vi är …. ju bättre ”vi gör det”, desto bättre blir resultatet.

Men i tangons värld är detta inte nödvändigtvis en sanning. Här är det faktiskt ibland precis tvärtom. Vi lär oss sakta ner, att göra mindre. Att tänka kvalite istället för kvantitet.

2214DFE3-0D2F-45C1-ACA6-E1600FD56C80
 ”tangoharmony”, oljemålning av Peter Buchar

I tangon rör vi oss, dansar vi ….. ETT STEG I TAGET.
Vi tänker kvalitet, vi försöker fokusera på kvalitet, i varje steg !
Varje steg utförs så att det känns så angenämt som möjligt, med uppmärksamhet på de egna sinnena, på musiken, på vår partner självklart … och på resten av tangogolvet, så att vi samtidigt också ”dansar med de andra paren”.

Många gånger har jag hört mina lärare i Qigong och Taichi upprepa som en viktig del av sin undervisning; ” …upplevelsen av rörelsen är egentligen viktigare än att jag utför den korrekt”.
Jag har genom åren försökt färga mitt liv, min skidåkning, och min tango … och min egna undervisning, med dessa attityder, eftersom jag tycker mycket om dom, och dessutom ofta funnit dom väldigt belönande.

74784147_586925822056798_2421225106597478400_n

Om jag först skapar frid och harmoni inom mig själv, så kommer min partner att få dela denna harmoni, hon kommer att känna den!

Så vi tränar oss i att skapa stillhet inombords. Med hjälp av diverse övningar lånade från Österlandet utvecklar vi lyssnandet på kroppen, vår kroppsmedvetenhet.

Vi utvecklar förmågan att njuta fullt ut av steget, av själva upplevelsen av steget, av musiken, av omfamningen och av mötet med den vi dansar med just då.

Man får vara uppmärksam på ”hur tanken går”. Värderande och bedömande tankar kan förstöra den inre harmonin katastrofat snabbt, och jag måste räkna med att min partner känner detta.

Personligen vill jag gärna tro att en viktig nyckel ÄR att hålla kontakt med mina sinnen och med min andning. Och ju mer jag kan och vill, njuta av dessa, och av min kropp i rörelse, desto mera levande kommer jag att vara.

When I am struggling with the technique, wanting to learn more and more and more,  my inner disharmoni might sometimes be quite strong.
But we can learn to let the inner harmony unfold. By slowing down, connecting to our senses, and enjoying the process of learning! The technique will land there in the body, in time.

Beyond the thought and the evaluation there is an effortlessness hidden. This is often called ”FLOW”. We normally like to express it in words, as though it is ”happening by it self”, but with focus, curisosity and discipline we can learn to create this flow whenever we want !

One step at a time, in presence, with highest quality possible … trying to be aware of that we always share ourselves with our partner, question only is; do I share my harmony or disharmony?

Buchar-evening romance
”evening romance” , oilpainting by Peter Buchar

See more paintings on www.peterbuchar.com