tangoharmoni


2214DFE3-0D2F-45C1-ACA6-E1600FD56C80

”tangoharmoni”, oljemålning av Peter Buchar

Dansar tango gör man självklart med hjälp av olika steg och en del kombinationer, men det är faktiskt i det enkla, ibland t.o.m. bara i en vanlig ”promenad” i omfamning, som den där berömda ”tangomagin” skapas!

Många av oss är nog vana vid att tro, att ju mer vi gör, desto bättre är det, och ju ” bättre vi gör det, desto bättre blir själva upplevelsen  ”, men i tangons värld gäller inte riktigt dessa lagar.
Här är det ibland nästan tvärtom. Man får faktiskt ofta bromsa sig själv, och medvetet sakta ner ! En nyckel blir att fokusera på själva steget, på upplevelsen av steget.  Alltså ”att vara, mera än att göra” !

Upplevelsen av rörelsen, av steget, är egentligen viktigare än att det utförs ”rätt”. Vi dansar ”ett steg i taget”, och försöker utföra detta steg så kvalitativt som möjligt, dvs. så att det ”känns” så angenämt som möjligt !

Vi tränar oss i att vara uppmärksamma på våra sinnen …. och på att lyssna på musiken, på att försöka låta musiken liksom ”gå igenom kroppen” !
Uppmärksamheten, på till synes ”små” saker, kan leda till att det skapas en stark närvaro, och här föds ofta tangon … upplevelsen av tangon föds här !

8635B7EE-63E8-47F8-9F41-5A6E54EA1DC8

Inifrån och ut”   …. blir Mindful tango !!

… om jag först skapar lugn och ro inombords, om jag lyckas skapa en stillhet där inne , eller harmoni, så kommer min harmoni dels hjälpa mig själv att skapa en ”kvalitativ” tangodans , men framförallt så kommer min partner och min omgivning att få ta del av denna harmoni.

Då gäller det att vara uppmärksam på ”hur tankarna går” !  Om jag tillåter dessa att ”dra iväg” .. in i bedömning, analys, eller betygsättande av de olika omständigheter som råder just då, ja … då blir det ingen harmoni, vare sig inuti mig eller därute.

Man går alltså ”in i sig själv”, och kollar av. ”Vad händer där … just nu ?”
Vi påverkar ju hela tiden varandra, vare sig vi vill eller inte … och det är våra tankar och vårt sätt att relatera till det som händer därute, våra reaktioner, som avgör om det blir något som liknar harmoni  inombords att dela med den jag omfamnar och med människorna runt omkring !
Bedömningar, irritationer och olika typer av värderande tankar är effektiva sabotage för att blockera en harmonisk dans !

Fina, ”rena” tankar skapar å andra sidan fin energi, se  qigong/meditation  , och om vi sedan vänder vår uppmärksamhet till de sinnliga upplevelser som hela tiden pågår i vår kropp, och njuter av dessa, så är chansen mycket stor att det skapas underbara danser !

Tangoharmoni … finns alltså många gånger närmare än man kan tro.  / Peter Buchar

EAGLE

Viktigt att notera är att den traditionella Argentinska tangon som vi pratar om här inte är densamma som den ”showtango” vi ser på t.ex. Let´s Dance och liknande evenemang ! Den traditionella tangon som dansats sedan början av förra seklet i Argentina, är mjuk och  långsam, utan koreografi, och utan de knyckar och ryck som vi ser i showtangon !