den egna tangoresan

 .
0FB6D40A-0DC2-4055-AC8A-882CC2682255

av Peter Buchar …..

” Tangon, tangon … ”salongdansernas Rolls Royce” kallad … så länge jag har hört talas om den. Den mytomspunna, lidelsefulla tangon har funnits där, som en lockande, pockande och gäckande  hägring under en stor del av mitt liv!

Första gången jag provade var som 13-årig elev på Edgartz dansskola i Jönköping, där lite tango ibland klämdes in i foxtrot-och valsundervisningen, men det skulle dröja mer än 40 år innan jag verkligen tog tangon till mitt hjärta !

Det blev foxtrot i första hand under de årtionderna som följde, och dans på skidor förstås ! Efter att ha blivit skidlärare i Lappland, så bodde jag praktiskt taget året runt i Alperna under  5-6 år, tävlade internationellt i Europacupen och Världscupen i Freestyle-skidåkning, och favoritgrenen under denna min karriär på snö på 70-talet, blev  ”skidbalett”, eller ”acroski”, som den också kallades … konståkning, men med skidor istället för skridskor.

På den tiden koreograferade vi våra åk till musik, precis som konståkarna. Lite enklare blev det senast i Åre för några år sedan  ;  Zenskii-dancing”. (klippet gjort 2009)  ….
Lite mer historia, artikel i skidmagasinet Åka Skidor 2008 ; ”skidrebell på skidor

Sedan rullade det på … mycket disco, parallellt med att jag tränade Taichi och Qigong. Under en längre period var jag inbiten salsadansare,  och efter milleniumskiftet, under de tre år jag bodde i södra Spanien, fick Flamencon och ”den stora spanska folkdansen” Sevillanas, första prioritet.
Några år efter hemkomsten till Sverige var jag så klar att låta mig fångas in av tangon.

55BA53FD-AED5-4EF2-BF6E-08C90B067215

F0915C17-578B-4A4C-801E-A2186639DADF

Under ett stort antal år har jag varit näst intill  ”besatt”. Ja, jag blev en riktig ”tangonörd”, då jag reste runt från tangofestival till tangofestival, och gick en mängd workshops i dessa sammanhang. Såväl för ett flertal av våra inhemska så erfarna och kunniga lärare,  som för många av de världsberömda tangolärare ( de flesta från Buenos Aires ), som regelbundet gästar våra breddgrader.  Detta fortsatte och fortsatte, jag reste hit och dit, även till Buenos Aires, jag dansade och dansade, och målade ibland. Levde mitt liv intensivt, minst sagt.

7A8FD42E-E3E1-4C8A-B78D-9AA34467BD0B

Detta år som nu är,  2019, ser klart lugnare ut. Det känns bara bra, och jag skönjer en markant nertrappning till förmån för måleriet, som efter en intensiv tangovinter nu blir första prioritet resten av året.

Den egna undervisningen då ? Ja, det  som jag tidigare applicerat på min f.d.  skidskola ”Zenskiing”, se  här : ”om zenskiing , har i mångt och mycket flyttats över till tangon. Personligen tycker jag nog att det kanske  inte spelar så stor roll om vi dansar, målar, åker skidor eller tränar svärdskonst som Tom Cruise här i the last samurai.  Självklart är tekniken i respektive aktivitet oerhört viktig, men hemligheten till ett kvalitativt, behagligt utövande som håller den ”nivå”/klass, man själv önskar, upplever jag vara en och densamma … nämligen att utveckla sin förmåga att vara medvetet närvarande i själva utförandet, istället för att fastna i de ofta mekaniska och värderande tankarna. Närvarande i steget, i rörelsen, i omfamningen ….

Bortom tanken och värderandet finns en ansträngningslöshet gömd, det är detta som ofta kallas ”flow”, och som ju då och då bara sker ”som av sig själv”. Men med fokus, nyfikenhet och disciplin kan vi lära oss att skapa flow när vi vill !
Att detta i sig inte är enkelt, det är en annan sak … men vägen dit kan helt klart vara mycket spännande att vandra !  … och en ”dörr” till tangon om man så vill.

Jag kände tidigt att jag så småningom ville pröva att arbeta med tangon, och efter en längre tids vistelse med dans och studier i tangons högborg Buenos Aires hösten  2012, så kände jag att det var dags..
Så föddes Tangoharmony …. medveten , Mindful Tango, och under åren 2013-2018 drev jag sedan skolan Tangoharmoni hemma i Ulricehamn.

Nu ligger kursverksamheten nere, förutom att jag  ibland tar emot privatelever.  Jag är mest med mina färger. Där vill jag vara.
Men tangon finns kvar. Ring, så kanske jag kommer och dansar med dig ! …. 

b-a-foto-4       /  Peter  tel. 076-801 81 98