den egna tangoresan

.
ENCUENTROT

av Peter Buchar …..

” Tangon, tangon … ”salongdansernas Rolls Royce” kallad … så länge jag har hört talas om den. Den mytomspunna, lidelsefulla tangon har funnits där, som en lockande, pockande och gäckande  hägring under en stor del av mitt liv!

Första gången jag provade var som 13-årig elev på Edgartz dansskola i Jönköping, där lite tango ibland klämdes in i foxtrot-och valsundervisningen, men det skulle dröja mer än 40 år innan jag tog tangon till mitt hjärta !

Det blev foxtrot i första hand under de årtionderna som följde, och dans på skidor förstås ! Efter att ha blivit skidlärare i Lappland, så bodde jag praktiskt taget året runt i Alperna under  5-6 år, tävlade internationellt i Europacupen och Världscupen i Freestyle-skidåkning, och favoritgrenen under denna min karriär på snö på 70-talet, blev  ”skidbalett”, eller ”acroski”, som den också kallades … konståkning, men med skidor istället för skridskor.

På den tiden koreograferade vi våra åk till musik, precis som konståkarna. Lite enklare blev det senast i Åre för några år sedan  ;  Zenskii-dancing”. (klippet gjort 2009)  ….
Lite mer historia, artikel i skidmagasinet Åka Skidor 2008 ; ”skidrebell på skidor

Sedan rullade det på … mycket disco, parallellt med att jag tränade Taichi och Qigong. Under en längre period var jag inbiten salsadansare,  och efter milleniumskiftet, under de tre år jag bodde i södra Spanien, fick Flamencon och ”den stora spanska folkdansen” Sevillanas, första prioritet.
Några år efter hemkomsten till Sverige var jag så klar att låta mig fångas in av tangon.

A9CA3CA3-D1E0-4D9D-94ED-D047521199F3     Under några år var jag helt besatt, blev en riktig ”tangonörd”, då jag reste runt från tangofestival till tangofestival, och gick en mängd workshops i dessa sammanhang. Såväl för ett flertal av våra inhemska så erfarna och kunniga lärare,  som för många av de världsberömda tangolärare ( de flesta från Buenos Aires ), som regelbundet gästar våra breddgrader. På hemmaplan gick jag ett antal mycket givande kurser för Evalena och Nisse från Linköping, likaså  för Suzanna, Adrian och Mikael på WDC i Gbg ….. och desssutom blev den årliga tangofestivalen Tango Retiro en jätteviktig skola. Där delade Cristina Ramirez och Tommy Persson med sig frikostigt av sina nycklar till tangons hemligheter, och så gjorde även deras kunniga gästlärare från Argentina, Coca och Osvaldo, Enriqueta Kleinman m.fl.  

Jag har f.ö. blivit starkt inspirerad av toppdansarna Carlitos Espinoza och Javier Rodrigues, samt Sebastian Jimenez, och under min period i Buenos Aires var rutinerade Oscar Casas och Jorge Firpo mina huvudlärare. Båda excellenta dansare, tillika lärare och pedagoger. 

Numera har vi i Sverige möjligheter att ta lektioner av ett växande antal  oerhört duktiga dansare. Nya skolor har startats upp, och i Stockholm har den legendariska tangoskolan DNI i Buenos Aires numera en filial, som leds av det proffsiga lärarparet Sara Westin och Juan Pablo Canavire. Deras workshops och privatlektioner är enormt givande och inspirerande.
Vidare … i Oslo finns Ina Eriksen …. och i Göteborg undervisar Samira på Tangokollektivet.  

Andra inspiratörer under senaste året har varit toppdansarna Jorge Frias och Katrin Urwitz från Buenos Aires, och på Göteborgsföreningen Maldito Tangos fina och regelbundna tangoevent med olika topplärare, har Martin och Maurizio blivit mina klara favoriter.

8AD1F0EB-CC20-4555-808C-CC0621CD636F   på Madrid Tango Marathon, 2018

Året som nu börjar, 2019, ser spännande ut, även om jag skönjer en markant nertrappning till förmån för en planerad comeback på snö, och mera tid för måleriet.
Den egna utvecklingen, alltså min personliga dansträning, finns dock fortfarande med på prioriteringslistan. Jag ser fram emot att träffa nya och gamla lärare, gå workshops och ta lektioner, i Sverige och utomlands……. och dansa socialt förstås, dansa dansa .  Kanske det viktigaste av allt !

****************

Den egna undervisningen då ? Ja, det  som jag tidigare applicerat på min f.d.  skidskola ”Zenskiing”, se   www.mindfulinlife.com/zenskiing , har i mångt och mycket flyttats över till tangon. Personligen tycker jag nog att det egentligen kanske  inte spelar så stor roll om vi dansar, målar, åker skidor eller tränar svärdskonst som Tom Cruise här i the last samurai.  Självklart är tekniken i respektive aktivitet oerhört viktig, men hemligheten till ett kvalitativt, behagligt utövande som håller den ”nivå”/klass, man själv önskar, upplever jag vara en och densamma … nämligen att utveckla sin förmåga att vara medvetet närvarande i själva utförandet, istället för att fastna i de ofta mekaniska och värderande tankarna. Närvarande i steget, i rörelsen, i omfamningen ….

Bortom tanken och värderandet finns en ansträngningslöshet gömd, det är detta som ofta kallas ”flow”, och som ju då och då bara sker ”som av sig själv”. Men med fokus, nyfikenhet och disciplin kan vi lära oss att skapa flow när vi vill !
Att detta i sig inte är enkelt, det är en annan sak … men vägen dit kan helt klart vara mycket spännande att vandra !  … och en ”dörr” till tangon om man så vill.

Jag kände tidigt att jag så småningom ville pröva att arbeta med tangon, och efter en längre tids vistelse med dans och studier i tangons högborg Buenos Aires hösten  2012, så kände jag att det var dags..
Så föddes Tangoharmony …. medveten , Mindful Tango, och under åren 2013-2018 drev jag sedan skolan Tangoharmoni hemma i Ulricehamn.

Under detta året har jag inga kurser på hemmaplan. Dock finns jag på andra platser ibland (se kalender) , samt tar emot privatelever.
Ring, så kommer jag och dansar med dig !

b-a-foto-4          Peter  tel. 076-801 81 98